Dankbaarheid

Dankbaarheid

 January 15, 2014

deur Elmarie van der Westhuizen – www.eKerk.org

 

“It is gratefulness which makes the soul great.” — Rabbi Heschel

 

Dit is deesdae so maklik om ontevrede te word met wat ons het. Ons is tevrede met ons 3 slaapkamer huis totdat ons vriende ’n vierslaapkamer huis het; ons MP3 speler is nie meer genoeg as ons vriend ’n nuwe iPod kry nie. Ons vakansie by die see lyk nie meer so opwindend as ons vriende in Europa rondrits nie; ons foon is nie meer goed genoeg as die nuuste model iPhone bekendgestel word nie. Ons kinders se prestasie lyk nie meer so goed as ons vriende se kinders hoofdogter/seun word nie. Sosiale media en televisie help ook nie hiermee nie.

 

Ondankbare mense is nooit tevrede met wat hulle het, of met hulle omstandighede nie. Hulle fokus op wat hulle nie het nie, in plaas van die baie wat hul reeds ontvang het. As iets verkeerd gaan word daar gemor en gekla en word die goedheid en getrouheid van God vergeet. Dit verduidelik hoekom die Israeliete so in die woestyn gekla het nadat hulle op ’n wonderbaarlike wyse uit Egipte gered is.

 

Die verrotting van onvergenoegdheid versprei soos suurdeeg na elke vlak van ’n mens se lewe en verhoudings en maak jou bitter. Jy is meer geneig om buierig en negatief te wees en die beker te sien as halfvol.

 

Om ’n dankbare hart te hê verander mens se uitkyk en hoe jy oor die lewe voel. Onlangse navorsing wys dat mense wat dankbaar is gelukkiger, meer opgeruimd en meer tevrede met hulle lewe en verhoudings is. Hulle is minder gespanne en depressief.

 

Dankbaarheid is ’n manier van lewe en nie net ’n gevoel nie. Die Bybel leer ons dat dankbaarheid deel is van die kern van ’n Christen se lewe. Daar is verskeie verwysings in die Bybel na dankbaarheid, o.a. 1 Tessalonisense 5:18 “Wees in alle omstandighede dankbaar, want dit is wat God in Christus Jesus van julle verwag” (sien ook Psalm 100:3-4, Psalm 107, Lukas 17:11-19).

 

Alle dankbaarheid begin by God — Hy staan aan die hart daarvan. Sonder Hom is dankbaarheid net nog ’n houding en nie ’n lewensingesteldheid nie. Dankbaarheid vereis ook ’n behoorlike verstaan van die redes waarom ons dankbaar moet wees. Dit begin met ons besef van wat Hy vir ons aan die kruis gedoen het en eindig waar God deur die Heilige Gees in ons woon. Die vrugte daarvan is dankbaarheid, om te kan opstaan in die oggend en heel eerste dankie te sê vir hierdie nuwe dag. Om dankie te kan sê vir my man/kind/gesondheid/wat ek ookal ontvang het — dit raak te sien en te sien dat dit goed is.

 

’n Manier om dankbaarheid te kweek is om bewustelik te dink aan al die goeie dinge wat jy in jou lewe het. Skryf elke dag 3 dinge neer om voor dankbaar te wees. Na ’n paar maande sal jy ’n boek vol redes tot dankbaarheid hê en jy sal gou agterkom hoe geseënd jy is!

 

’n Lewensles wat my pa my geleer het — “My kind daar is altyd iets om voor dankbaar te wees. Al is dit soms net om dankbaar te wees dat jy nie dieper in die moeilikheid is nie!”

 

“If you can manage to be thankful in every situation, really believing that God is working everything out for your good, you will end up with the victory every single time.” — Joyce Meyers

One thought on “Dankbaarheid

 1. Baie dankie dit is baie waar woorde. Ek het dit so geniet om te lees. Dit is so ‘n groot woord “DANKBAAR” en ons skiet so te kort omdat ons so gou kla.

  groete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Van ons Facebook blad

 • Wat n heerlike oggend van lof en aanbidding by VGK Franschhoek. Dit was heerlik om weer saam diens te hou. Peet het n pragtige boodskap oor gasvryheid gebring. Mag ons voortbou op hierdie saamwees. Shaun en sy gemeente wil ons bedank vir die hartlikheid waarmee hulle ons ontvang het. Ons voel al tuis by julle!!

  September 01

 • Sondag hou ons weer 'n gesamentlike diens by die VGK Gemeente Franschhoek. Dit is Lente dag, so kom ons gaan loof en prys die Here saam met ons bure vir die nuwe seisoen. Die diens begin half tien, maar kom vroeg om sitplek te kry. Hoop ons sien jou daar.

  August 30

 • Kom skenk bloed vandag van 13:00 tot 19:00 in die kerksaal.

  August 27

 • August 26

 • Almal word uitgenooi na hierdie kursus by Toringkerk. Hulle reel selfs vir kinderoppassers.

  August 21

Kalender

November 2019
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
October 28, 2019 October 29, 2019 October 30, 2019 October 31, 2019 November 1, 2019 November 2, 2019 November 3, 2019
November 4, 2019 November 5, 2019 November 6, 2019 November 7, 2019 November 8, 2019 November 9, 2019 November 10, 2019
November 11, 2019 November 12, 2019 November 13, 2019 November 14, 2019 November 15, 2019 November 16, 2019 November 17, 2019
November 18, 2019 November 19, 2019 November 20, 2019 November 21, 2019 November 22, 2019 November 23, 2019 November 24, 2019
November 25, 2019 November 26, 2019 November 27, 2019 November 28, 2019 November 29, 2019 November 30, 2019 December 1, 2019

Archives

wordpress stats plugin